#dordrechtsmuseum

Instagram photos and videos

Eén van de hoogtepunten van het werk van ‘dierenschilder’ Aert Schouwman zijn de behangselschilderingen die hij in 1786 maakte voor het ‘Vogel Cabinet’ in de nieuwe vleugel van het Stadhouderlijke Kwartier op het Haagse Binnenhof (het deel van het complex waar momenteel de @VVD fractie kantoor houdt). Hij schilderde een ensemble van vijf doeken en vereeuwigde daarop de dieren van de menagerie van de prins.

In 1788 waren de schilderijen klaar, maar Stadhouder Willem V kon er maar kort van genieten. Na zijn vlucht naar Engeland in 1795 hebben de dieren op de behangsels de Bataafse Republiek zien komen en gaan, de Nationale Vergadering voorbij zien komen en Lodewijk Napoleon ontvangen. Maar in 1808 besloot Lodewijk Napoleon de School voor Militaire Kwekelingen in het Stadhouderlijk Kwartier te vestigen en alle ‘onnodige cieraden’ te laten verwijderen. Zo belandden de behangselschilderingen op de vliering van Huis ten Bosch waar ze zo’n honderdvijftig jaar in vergetelheid doorbrachten.

In 1975 werden ze herontdekt en geplaatst in de Zwarte Eetzaal van Huis ten Bosch. Dit jaar waren ze te zien op de grote Schouwman tentoonstelling in het Dordrechts Museum om later weer teruggehangen te worden in de Zwarte Eetzaal.

#AertSchouwman #VogelCabinet #PaleisHuisTenBosch #DenHaag #Binnenhof #StadhouderWillemV #DordrechtsMuseum


0

INVITE
You are cordially invited to the opening of:
De scheffer award 2017 RaQuel van Haver

Please RSVP on: https://www.dordrechtsmuseum.nl/scheffer/

The governors of the Dordrechts museum and board association present the Schefferaward 2017 by RaQuel van Haver #contemporarypainting #contemporarycollector #contemporaryart #paint #painter #award #artists #artwork #scheffer #descheffer2017 #dordrechtsmuseum


0

INVITE You are cordially invited to the opening of: De scheffer award 2017 RaQuel van Haver Please RSVP on: https://www.dordrechtsmuseum.nl/scheffer/ The governors of the Dordrechts museum and board association present the Schefferaward 2017 by RaQuel van Haver Attached the Dutch and the English version. #award #soloexhibition #descheffer2017 #grandopening #dordrechtsmuseum #raquelvanhaver #Raquelvelascomartinez #painting #painter #paint #contemporaryart #contemporarycollector #contemporarypainting


0