Torgrim Mellum Stene

263/365 Ull

Ull. Mormor jobbet i Ullensaker Kommune. Jeg husker godt den store illustrasjonen av bueskytende skigående Ull på murene.

Ullensakers kommunevåpen er noe så sjeldent som avbildningen av en norrøn gud. Ofte har helligsteder knyttet til gamle guder blitt erstattet av helgenhistorier. Som Erik den Hellige i Frøys tempel i Uppsala. Eller Knut den Hellige i Odins tempel i Odense.

Men Ull har holdt stand. Han er heller ikke så kjent. Men denne karen er gud for ski og bue, mao jakt om vinteren. Hallen hans heter Ydalir, barlind-dalen, og ligger i utkanten av Åsgard.

Moren hans er Sif, som senere giftet seg med Tor. Faren hans er Aurvandil, bueskytteren som er knyttet til stjernebildet Orion, som også er en bueskytter.

Ull med barlindbuen er kanskje det vi har igjen av vår hovedgud, vår solgud her i nord under bronsealderen, før Odin og æsene vandret inn fra sør. Muligens til og med før jordbruket.

Men selv om skiguden, vanen Ull, ble satt på sidelinjen, har han klart seg bemerkelsesverdig bra.

Ullensaker. Ullern. Ullevål. Ullsfjorden. Ullerøy. Ullerål. Ullinsvin. Ullandhaug. Ullershov.

Ull har overlevd og tilbes enda hver vinter av turgående nordmenn som svisjer gjennom Ulls tempel.

Vi er tross alt født med ski på beina. Ull være lovet.

#storyoftheday #storiesof2019 #ull #ullensaker #akershushistorie #norrønmytologi #myte #mytologi #myth #ski #skipåbeina #ofgodsandmen #moveoverodin #norrønmyte #norrøn #guder #coatofarms #coatofmyths

16 Ullensaker kommune

0

The end of the page