Anu Nousiainen HS

Uusi potilas oli kovasti laiha mutta pystyi kuitenkin tekemään selkoa tilastaan. Ylilääkäri Anders Saelan aloitti puhtaan sivun pienessä kannellisessa muistikirjassaan. Sivun yläreunaan hän kirjoitti ”Alexis Stenvall el. Kivi”. Oli 1. päivä kesäkuuta vuonna 1871 Lapinlahden mielisairaalassa.
Saelan oli valittu sairaalan ylilääkäriksi vasta kaksi vuotta aiemmin. Hän oli 37-vuotias. Pientä muistikirjaansa hän piti aina mukanaan potilaskäynneillä. Sen kannessa luki ”Notes”. Potilas, tämä herra Kivi, oli samanikäinen kuin ylilääkäri. Levoton, ylilääkäri kirjoitti ruotsiksi. Ja taas: nukkunut levottomasti, vaikka saanut 20 tippaa morfiinia.

Syksyn aikana merkinnät kävivät lohduttomammiksi: Huutaa ja vaikeroi kovasti. Sanat epäselviä ja irrallisia. Ei halua nousta vuoteestaan. Ei ole kuukauteen vastannut kysymyksiin. Kun puhuu, puhe vaivalloista, vastaa vain kyllä tai ei. Ollut lavantauti kaksi kolme kertaa. Yhä uudestaan Saelan mittasi potilaan pulssia. Hän määräsi tälle morfiinin ohella ulostuslääkettä ja yskänlääkettä. Muuta ei osattu.

Potilaan veli, Juhani, kävi ainakin kahdesti katsomassa. Aleksis oli vahankalpea, ei tuntenut veljeään, istui kyyryssä katse harhaillen. Juhanin tuli häntä sääli. Aleksis oli hyräillyt jotakin laulua.
Sijainti: Lapinlahdentie 1, 60°10´4´´ P 24°54´48´´ I (Tutkijat eivät ole yksimielisiä Kiven sairaudesta. Hänet kirjattiin ulos Lapinlahdesta keväällä 1872, ja hän kuoli saman vuoden lopussa. Ennen sairaalajaksoa kirjoittamiensa kirjeiden perusteella Kivi ei vaikuttanut psykoottiselta. On arveltu, että hänen mielenterveytensä järkkyi siksi, että eräs kirja-arvostelija haukkui vuonna 1870 ilmestyneen "Seitsemän veljestä". Se oli Kiven ensimmäinen romaani. Kustantaja poisti kirjan myynnistä, eikä kukaan noussut puolustamaan Kiveä. Saelanin muistiinpanoja julkaistiin vuonna 1945 kirjassa ”Minä elän”.)
#Lapinlahti #aleksiskivi #helsinki #tassapaikassakauansitten #mentalhospital

176

6

@marjahelsinki

@annnistiiina Katsohan kollega näitä tarinoita!

@learningtolive2

Kiven kohtalo on niin surullinen. Kuinka väärinymmärretty ja -kohdeltu hän aikanaan oli! Ja kirjoitti 1800-luvulla sellaista tekstiä, ihmeellistä.

@tassapaikassakauansitten

Kiitos kaikille seuraajille. Näitä on jännä etsiä.

@pkavhno

Tosi hienoja historia kuvauksia

@jaakkopsa

Wau! Kiitos tapahtuneen jakamisesta Anu!

The end of the page